Okul hayatından başlayarak çalışma hayatı şeklinde devam eden süreç içerisinde birbirinden çok farklı şekillerde ama sürekli olarak çalışma hayatının içindeyiz. Öğrencilik yıllarımızda aldığımız bir çok ders, geçmek zorunda olduğumuz sınavlar, bitirmek zorunda olduğumuz proje ve tezler derken kendimizi çok ciddi bir çalışma temposu içerisinde buluyoruz. Peki çalışma hayatı bundan farklı mı? Kesinlikle hayır. Hatta çoğu zaman daha zorlayıcı bile diyebiliriz. Her zaman bitirmek zorunda olduğumuz bir işimiz, projemiz veya sunumumuz var ve bu süreçte oldukça hızlı ve verimli çalışmamız gerekiyor.
Bugün size bu amaçla çalışma veriminizi arttıracak, sonuçları kanıtlanmış ve oldukça işinize yarayacağını düşündüğüm 2 tane teknikten bahsetmek istiyorum.
Bu tekniklerden öncelikle çalışma şeklimizi daha verimli hale getirecek Feynman tekniği ile başlayalım.
Feynman Tekniği: Ünlü fizikçi Richard Feynman tarafından geliştirilen bu teknik 4 aşamadan oluşuyor.
- Konuyu Belirlemek: Çalışacağımız konuyu belirleyip öncelikle detaylı şekilde çalışmaya başlıyoruz. Örnek vermek gerekirse çalışacağımız ders tarih dersinden Kurtuluş Savaşı diyelim. Öncelikle Kurtuluş Savaşı konusunu detaylı bir şekilde okuyoruz. Savaş kaç yılında çıkmış? neden olmuş? Sonuçları neler? Sürecin ana hatlarını belirliyoruz. Bunu yaparken konu ile ilgili belirli önemli noktaları not almak veya altını çizmek oldukça verimli bir yöntem olabilir.
- Konuyu Anlatmaya Başlamak: Bir an için öğretmen olduğunuzu hayal edin ve konuyu sınıfa veya konuyu hiç bilmediği düşündüğünüz bir arkadaşınıza anlatır gibi anlatmaya çalışın. Az önce öğrendiğiniz konuyu aklınıza gelen tüm detayları ile anlatın. Bu süreçte takıldığınız ve anlatmakta zorluk yaşadığımız yerler olduğunda o kısımda eksiklerimiz var demektir.
- Kaynağa Tekrar Geri Dönmek: Anlatırken takıldığınız bölümleri notlarınızdan tekrar ederek anlatımımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu sayede konu ile ilgili eksik olan kısımları tamamlamış oluyoruz.
- Konuyu Basitleştirip Bağ Kurmak: Konuyu öğrenip anlattıktan sonra konu ile ilgili çeşitli benzetmeler yaparak ve kendimize göre basitleştirme ve şifreleme teknikleri uygulayarak öğrendiğimiz konuyu kalıcı hale getiriyoruz. Bu sayede konunun kavranması, öğrenilmesi ve ileride hatırlanması çok daha kolay olacaktır.
Pomodoro Tekniği: Pomodoro tekniğinde çalışmayı verimli hale getirmek için süre kavramına odaklanıyoruz. Sıklıkla kullandığım bu teknik ile odaklanma seviyemin oldukça arttığını ve çok daha verimli çalıştığımı söyleyebilirim. Pomodoro tekniğini 3 aşamada inceleyebiliriz.
- Amaç Belirlemek: Bu aşamada yapmayı hedeflediğimiz amacı netleştiriyoruz. Bu amaç belirli bir soru çözmek, belirli bir sayfa kitap okumak, bir işi bitirmek gibi yapmak istediğiniz bir şey olabilir.
- Çalışma Süreleri: Bu teknikte en çok dikkat edilmesi gereken konu sürelere uygun hareket etmektir. 25 dk çalıştıktan sonra 5 dk dinleniyoruz ve bu 1 pomodoro’ya denk geliyor. Pomodoro tekniğinin verimli ve etkili olabilmesi için 25 dk içerisinde odağımızın sadece çalıştığımız konuda olmasına özen göstermeliyiz. Bu noktada çalışma alanımızda bulunan dikkatimizi dağıtacak şeyleri uzaklaştırmak oldukça faydalı olacaktır.
- Dinlenme: Odağımızı çalıştığımız konuya vererek 4 pomodoro yaptığımızda yaklaşık 2 saatlik bir çalışma süresi elde etmiş oluyoruz. Pomodoro tekniğinde verimlilik ve odaklanma çok önemli olduğundan 4 pomodoro sonrası yaklaşık 2-3 saat dinleniyoruz. Çalışma süreleri henüz 4 pomodoro seviyesinde olmayanlar ise 2 pomodoro uyguladıktan sonra biraz daha uzun mola vererek kendilerini bir sonraki pomodoro’ya hazırlayabilirler.
Başarılar dilerim.
Taylan İPÇİ, ACC Profesyonel Koç
Leave a Reply