Başarılı olmak yediden yetmişe herkesin ortak arzusudur. Yediden yetmişe derken çok ciddiyim. Çünkü hem çocuk ve gençlerin hem de ebeveynlerin ortak amacı başarılı olabilmek. Öğrenciler başarılı olmayı hedeflediği yerleri kazanabilmek olarak görseler de ebeveynler başarıyı iyi bir meslek sahibi olmak şeklinde yorumluyor. Peki sizce başarı nedir? Başarıya giden yolda bir sır var mıdır?
Özellikle öğrenciler başarılı olabilmek için her gün bir sınava girmekteler ve sınavlar gittikçe bütün hayatlarını kaplamakta. Tabiri caizse ‘yarış atı’ gibi olmak zorunda kalan gençlerimizin tek bir hedefi var; başarılı olmak ve hedeflediği yerleri kazanabilmek. Ama onlar kendileri için çalışmaya çalışırken tabi ki aileleri de boş durmuyor. Çevreden duydukları doğru ya da yanlış bilgileri çocuklarına aktarmak için yanıp tutuşuyor. Bu durum da bu bilgilerin içinde doğru olanlar olsa da bir çoğu kulaktan dolma olduğu için yanlış yönlendirmelere yol açabiliyor. Başarılı olmak arzusu öncelikle çocuğun içinden geldiği için çocuğa güvenmeli, ona doğru destek olabilmeli ve hedeflenen başarıya ulaşması için gerekli koşulları sağlamamız gerekir.
Bu noktada dikkat etmemiz gereken bazı noktalar şunlardır;
- Özellikle sınav dönemindeki öğrenciler için ebeveynlerin ve çevresinin isteği ile öğrencinin kendi isteği arasında büyük farklar olabiliyor. Örneğin; aile sınav döneminde olan çocuğunun hukuk okumasını isterken çocuk psikoloji okumak istiyor olabilir. Böyle bir çatışma öğrencinin motivasyonunu bozarken istemediği bir bölümü okumak zorunda kalacağından direnç göstermesi muhtemeldir. Direnç gösteren çocuğun başarılı olması mümkün değildir. Unutmayın kimse yapmak zorunda olduğu bir şey için başarı gösteremez.
- Başarılı olmak için ikinci koşul doğru amaç seçmektir. Seçtiğimiz amaç hedeflerimize uygun, gerçekçi ve bizi zorlayacak bir şekilde seçilmelidir. Amaç eğer zorlu değilse motivasyon kaybına neden olur ve hedeflediğimiz noktanın altında kalmamız kaçınılmaz olur. Eğer amaç ulaşılamaz olursa umut yok demektir ve bu durum da bizim daha yola çıkmadan vazgeçmemize neden olabilir.
- Diğer önemli bir nokta da amacımızı olumlu olarak ifade etmemiz gerektiğidir. Unutmayın odaklandığımız şeyi olmaya meyilliyizdir. Başarısızlıktan korkarsak başarısızlığa odaklanırız ve elde ettiğimiz şey ise başarısızlık olur.
Artık başarılı olmak için hayal ettiğimiz, gerçekten ulaşmak istediğimiz bir hedefi belirlediğimize göre sıra amacımıza nasıl ulaşacağımızı öğrenmeye geldi. Bu konuda başıma gelen bir örnek konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır:
Bir iş arkadaşımın oğlu geçen sene üniversite sınavına hazırlanıyordu. İlk sınav olan YGS sınavından istediği puanın çok altında bir sonuç alarak 180.000’nci oldu ve sonuç hayal kırıklığıydı. Arkadaşım benden bu konuda yardım istedi ve bu süreçte oğluna yardım etme imkanım oldu. İlk önce isteğinin ne olduğunu netleştirdik ve ikinci sınavda (LYS) 30.000 civarlarında olması durumunda istediği bölüme girebileceğini netleştirdik. LYS sınavına yaklaşık 2 aylık bir süre vardı. İstediği sıralama için gerekli olan netleri hesapladık ve her hafta yaklaşık olarak kaç net arttırması gerektiğini planlayarak performans hedefini belirlemiş olduk. Bu süreçte var olan sınav kaygısı yok olmuştu çünkü sınavı düşünmüyor sadece o haftaki ulaşması gereken hedefine yoğunlaşıyor ve bu konuda hızla eksiklerini kapatıyordu. Sınav zamanı geldiğinde eksiklerini kapatmış ve sınava her anlamda hazırdı. Sonuç mükemmeldi, LYS sınavının açıklanması ile birlikte Türkiye genelinde 28.000’nci sırada yer aldı ve istediği bölümü kazandı.
Sonuç olarak, her başarının arkasında kişinin içinden gelen ve kendi istediği doğrultusunda doğru olarak belirlemiş olduğu bir amaç ve bu amaca ulaşabilmek için göstermesi gereken performans amaçları vardır. Bu amaçlar doğru bir şekilde belirlenirse başarılı olmamak için hiçbir neden yoktur.
Sevgilerimle Taylan İPÇİ Profesyonel KOÇ
Leave a Reply